29.5.2008:

 

Maanantaina 26.5. kaupunginhallitus linjasi budjettikehyksen, jossa hyväksyttiin 277 henkilötyövuoden vähennystavoite. Esitin kokouksessa, että vähennykset olisivat olleet vain ohjeellisia. Kotkassa työt tehdään jo nyt alimitoitetulla henkilöstöllä.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Ainakin hoiva- ja hoitotyössä hoitajia suhteessa hoidettaviin on liian vähän, joillakin sektoreilla jopa niin vähän, että lain kriteeritkin ovat rikkoutua.

Ihmettelenkin suuresti kuinka esim. vanhuspalveluista voidaan vähentää yhtään vakanssia, kun väestö ikääntyy huimalla vauhdilla. Vai onko tarkoituksena siirtää vanhukset yksityisiin hoitolaitoksiin ja rapauttaa kunnallinen vanhustenhoito pikkuhiljaa.

Henkilöstön sairauspoissaolot ovat korkeat ja henkilöstön vähentäminen ei välttämättä vähennä niitä. Ei ainakaan allekirjoittaneen mielestä. Varmasti työn tehokkaammalla organisoinnilla voidaan jonkinlaisia vähennyksiä tehdä, mutta ne vähennykset eivät voi kohdistua hoitohenkilökuntaan. Myös koulupuolelta on vaikea etsiä enää järkeviä säästökohteita. Koulupuolta on retuutettu jo kylliksi. Jäppilän kouluakin yritettiin sulkea ihmeellisillä säästöpuheilla. Pelkästään kevyenliikenteen väylän tekeminen Jäppilästä Pihkooseen maksaa kaupungille miljoonan, puhumattakaan lisääntyvästä iltapäivähoidon tarpeesta, joka olisi pakko järjestää Jäppilästä tulleille oppilaille. Siinä olivat ne 400 000 euron säästöt. Myös Koivulan seudun veronmaksajat yritettiin jyrätä koulutoimen säästötoimenpiteenä.

Siinä muutama esimerkki, miksi en halunnut lukita näitä vähennystavoitteita. Vaan halusin ne ohjeellisiksi ja niin, että tavoitteita voidaan tarvittaessa löyhentää loogisesti, kun tarvetta ilmenee. Kuitenkin demokratia toimi ja Sdp,Vihreät ja Kokoomus yhtä iloista poikkeusta lukuun ottamatta saivat tahtonsa läpi äänin 8-3.

Semi Lommi