Yleisönosastokirjoitus:

Kotkan tulee vastata niiden ihmisten hoivasta, jotka ovat tämän kaupungin rakentaneet. Monen ongelmana on elämiseen riittämätön eläke. Taitettu indeksi ja kansaneläkkeen vielä heikompi indeksi, joka ei lainkaan huomioi ansiotason nousua, jättää eläkkeitä jatkuvasti palkkatasosta.

Kotkan tulee päättää nopeasti uusista vanhusten hoiva- ja hoitopaikoista. Kaupunki jää jälkeen hoitopaikkasuunnitelmastaan. Suunnitelma oli alun perinkin riittämätön ja se jätättää.

Meillä on entistä enemmän hoitoa tarvitsevia ja yhä useampi on tarkoitus hoitaa kotona, tämä vaatii tekijöitä. Yhdellä kotihoidon työntekijällä saattaa olla kahdeksan tunnin työrupeamassa 19 käyntikohdetta, aikaa hoidettaville on liian vähän. He tarvitsevat entistä enemmän vaativaa huolenpitoa, usein hoidettavaa kohden tarvitaan kaksi hoitajaa.

Tässä tilanteessa Kotka rakentaa mahdotonta yhtälöä: terveydenhoidosta, sosiaalitoimesta ja vanhustenhoivasta vähennetään yli 100 työntekijää. On selvää, ettei tämä ole mahdollista rikkomatta vakavasti

ihmisoikeuksia. Työntekijöiden määrää ei pidä vähentää vaan lisätä. Henkilöautojen käyttö kotihoidossa ei ongelmaa ratkaise.

Jatkohoitopaikkoja vähennetään seurauksista välittämättä. Kotka on maksanut miljoonia euroja sairaanhoitopiirille "sakkopaikoista". Samalla keskussairaala tukkeutuu ja hoitoon pääsy pitkittyy.

Kotkan valittava valtuusto päättää itse arvoistaan. Kuuluuko niihin ihmisistä - vanhuksista ja lapsista huolehtiminen? Henkilöstö- ja vanhustyönohjelma on pikaisesti uudistettava vastaamaan todellista tarvetta.

Kotkansaaren sairaalassa avattu sairaalainfektio-osasto kertoo sairaalainfektioiden lisääntymisestä. Yksi infektioiden syistä on hoitohenkilöstön riittämätön määrä.

Ututien viipalekoulun lattioiden alta on myös paljastunut home- ja kosteusongelma. Tätä koulussa työskennelleet epäilivät jo aikaisemmin. Pihkapolun päiväkodin sijoittuminen muualle saneerauksen tieltä on jälleen avoinna.

(Julkaistu Kymen Sanomissa 10.9.2008)

Pentti Tiusanen