Nimenomaan pienituloisen kannattaa äänestää

Kotkassa, myös Haminassa ja Pyhtäällä on tärkeintä riittävä päivähoito ja lähikoulut lapsille, mahdollisuus päästä lääkäriin ja tarvittaessa sairaanhoitoon. Vanhuksista huolehtiminen on tehtävämme. Tämä vaatii myös riittävästi kotihoitoa ja hoivapaikkoja.

Tavoitteisiin ei päästä puoluepuheenjohtajien tenteissä vaan kunnanvaltuustoissa. On varmistettava, että terveyskeskustyö on mielekästä, näin saamme hoitajia ja lääkäreitä. Ei ole oikein, että kotihoitaja joutuu Länsi-Kotkassa käymään kahdeksan tunnin aikana 19 avuntarvitsijan luona. Tämä on kohtuutonta hoitajia ja hoidettavia kohtaan. Tarvitsemme parempia työolosuhteita ja lisää tekijöitä, emme työntekijöiden vähentäjiä.

Puheenjohtaja Katainen kehottaa "kuntien työtätekeviä liittymään yhteen". Kotkassa kokoomus vaatii kunnan työntekijöiden vähentämistä. Entinen vt. henkilöstöpäällikkö ja nykyinen konsultti esittää 140 työntekijän vähentämistä terveydenhoidosta, vanhustenhoivasta ja sosiaalitoimesta!

Sosialidemokraatit toteuttavat reiluuttaan heikentämällä haminalaisten sairaalaa. Kotkassa vihreät ja keskusta ovat tyytyneet olemaan demarien kyljessä ja joutuvat vastustamaan neuvoloiden terveydenhoitajien määrän lisäämistä kuten tapahtui vuoden 2008 talousarvioäänestyksessä.

Mutta kannattaako kuntavaaleissa äänestää? Kannattaa toki, valtuusto päättää onko Karhuvuoressa toimiva, terveellinen päiväkoti, varmistetaanko lähikouluille mahdollisuudet toimia Koivulassa ja Jäppilässä, onko henkilökuntaa neuvoloissa ja kouluterveydenhoidossa, varmistetaan terveydenhoito ja vanhusten turva.

Valtuutettujen on asetettava tehtävänsä tärkeysjärjestykseen. Kuntalain mukaan kunnan tehtävänä on edistää asukkaittensa hyvinvointia ja kestävää kehitystä. Tämä vaatimus on toteutettava, nyt se ei Kotkassa toteudu.

Rikkaat äänestävät lähes aina, pienituloisemmat eivät. Esimerkiksi Aittakorvessa kuntavaalin äänestysprosentti oli 80, Karhuvuoressa 40 prosenttia. Juuri pieni- ja keskituloisten kannalta on tärkeää, että kunta huolehtii tehtävistään. Valtuutettujen on vuoden kuluttua valinnastaan kerrottava miten lupaukset on toteutettu. Tässä paikallinen lehti vaalikoneineen voi olla avuksi.

PENTTI TIUSANEN (vas.)