Vanhusten ja lasten hoito on kyettävä rahoittamaan

Mereltä maihin jäätyäni ovat työtehtäväni viimeisten 25 vuoden ajan liittyneet merenkulkijoiden ja meriliikenteen turvallisuuteen. Olen usein saanut vastatakseni kysymyksen tapahtuneitten onnettomuuksien syystä tai syistä.

Vaikkakin usein on helppoa esittää tapahtumaketjun viimeiset toiminnot syiksi tai virheiksi, on aina syytä pohtia taustoja. Kun tarkastelee ihmisen toimintaa, on tarkasteltava myös tämän välitöntä työympäristöä, sitä ympäröivää yhteisöä, yhteisön pelisääntöjä sekä sen ilmapiiriä eli vallitsevaa käsitystä oikeasta ja hyvästä.

Kun polkua onnettomuuksien syyketjussa kulkee tarpeeksi kauas, löytyy vain kaksi perussyytä; gravitaatio ja markkinatalous, jota aiemmin kapitalismiksi kutsuttiin. Gravitaatio on luonnonlaki, jonka kanssa meidän täytyy elää, se on vain otettava huomioon. Markkinatalouden ja -voimien vaatimuksiin meitä on koulutettu enimmäkseen uhkailulla ja kiristyksellä. Toki elintaso on vuosien uurastuksen seurauksena Suomessa kasvanut ja elämme periaatteessa hyvinvointivaltiossa. Kuntakohtaisia eroja on paljon, mutta useimmat kunnat ovat vaikeuksissa asukkaittensa perustarpeiden hoidossa.

Missä mennään Kotkassa? Täällä moni asia on hyvin ja muualla asuvat ystäväni ovat täällä käytyään sanoneet ymmärtävänsä, miksi viihdyn täällä ja olen ylpeä kaupungistamme. Kaikki ei kuitenkaan ole hyvin, meiltä tuntuu puuttuvan poliittinen tahto huolehtia heistä, jotka eivät itse siihen pysty. Vanhusten, lasten ja nuorten turvallinen arki ei tunnu olevan mallissaan.

Meidän on kyettävä rahoittamaan vanhustemme ja lastemme hoito kunniallisesti ja esimerkillisesti. Suurten ikäluokkien vuoro lähestyy kovaa vauhtia. Alakoululaisten on saatava aloittaa opintiensä turvallisessa lähikoulussa. Tähän kaikkeen meillä on varaa.

Olen iloinen, että niin monet ovat alkaneet puhua yhteisöllisyydestä, se on hyvä alku. Oikeaa yhteisöllisyyttä on välittäminen, piittaaminen. Tämä tarkoittaa, että meillä kaikilla on velvollisuus toimia. Silmien sulkeminen, ei-kuulu-miulle, on väärä toimintatapa. Piittaamista on puuttuminen epäkohtiin ja vääränlaiseen toimintaan.

RISTO REPO (vas.)