Kotkan kaupunginhallitus ei ole ottanut kantaa ydinvoiman lisärakentamiseen, vaikka niin Kymen Sanomissa 2.10.2008 uutisoidussa Itä-Uudenmaan maakuntakaavaa käsittelevässä jutussa kerrotaan.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Jutussa kaupunginhallituksen sanotaan ottaneen myönteisen kannan ydinvoiman lisärakentamiseen. Todellisuudessa Fennovoiman ydinvoimalahanketta on esitelty kaupunginhallitukselle ja valtuustolle, mutta asiasta ei ole keskusteltu, eikä päätöksiä tehty. Myönteisen kannan ydinvoimakysymykseen on ottanut kaupungin virkamiesjohto.

 

Kotkan kaupungin virkamiesjohdon mukaan ydinvoimalan aluevaraus on tärkeä Kotkan kaupungille. Kotkan kaupungin omistama Kotkan Energia Oy on osallisena Fennovoima yhtiössä, joka voimakkaasti ajaa ja lobbaa ydinvoiman lisärakentamista Suomessa.

 

Kaupunginhallituksen yksimielinen tuki Fennovoiman ydinvoimalahankkeelle olisi suuri poliittinen kannanotto ja lisäksi tyrmistyttävä uutinen, niin ihmisten kuin myös ympäristön kannalta.

 

Ydinvoima on riskialtis energianlähde, eikä se tuo ratkaisuja päästövähennyksiin. Ydinvoiman lisärakentamisella voidaan kokonaispäästöjä vähentää noin viisi prosenttia, eikä tämä ole ratkaisu ilmastonmuutoksen torjuntaan. Maapallon uraanivarat ehtyvät ja ydinjätekysymys on vieläkin ratkaisematta, kuten Saksan esimerkki (KySa 29.9.2008) osoittaa.

 

Ydinvoiman sijaan Kotkan kaupungin ja Kotkan Energian Oy:n on panostettava kestäviin sekä ympäristö- ja luontoystävällisiin energianlähteisiin että energian säästöön ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

 

Kotkan kaupungin ydinvoimakannasta on käytävä avointa keskustelua niin kaduilla kuin kabineteissakin. Viimekädessä valtuuston on päätettävä kaupungin kanta.

 

                     

Hilla Pohjalainen                                                              Nana Toivanen

Kotkan kaupunginvaltuutettu                                            Kotkan kaupunginhallituksen jäsen

Etelä-Kymen Vasemmistonuorten pj                                Vasemmistoliiton Kaakkois-Suomen piirin pj

 

(Julkaistu Ankkurissa 4.10. ja Kymen Sanomien vaaliosiossa 5.10)