Maan hallitus on tuonut eduskuntaan esityksen maksuasetuksen tarkistamisesta (HE 37/2008). Sosiaali- ja terveysmaksuja korotetaan 16,6 % ja ne sidotaan indeksiin.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Hallitusohjelmansa mukaisesti Vanhasen – Kataisen - Cronbergin hallitus leikkaa sosiaali- ja terveyspalvelujen valtionapua, tämä 65 miljoonan euron leikkaus on samaa luokkaa kuin 16,6, %:n korotus maksuihin.

 

On mahdollista, että hallituksen esitys hyväksytään hallituspuolueiden kansanedustajien toimista siitä huolimatta, että korotukset vaikeuttavat vanhusten, lapsiperheiden ja pitkäaikaissairaiden toimeentuloa entisestään. Tällöin päätöksenteko siirtyy kuntien luottamushenkilöille, lautakunnissa ja valtuustoissa tehtäväksi. Heiltä tullaan vaatimaan arvoja, jotka suojelevat heikoimmassa asemassa olevia.

 

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä esittää, ettei 16,6 prosentin palvelumaksujen korotusta oteta talousarviovalmistelun pohjaksi ennen kuin valtuusto tai asianomainen lautakunta ovat tehneet päätöksensä. Näin Kotkan kaupungin luottamusmiehille jää enemmän tilaa tehdä päätös, joka ei vaikeuta entisestään sairaiden, lapsiperheiden ja vanhusten asemaa.

 

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä

Kaupunginvaltuuston kokouksessa 14.4.2008