Kotkan kunta tukee alle 3 vuotiaiden lasten kotihoitoa maksamalla. kotka-lisää. Lisä ei suuruudeltaan ole huima, mutta kun tulot ovat muutenkin pienet (kotihoidontuki ja mahdollinen hoitolisä), niin tuo ”vanha tonni” on tervetullut apu. Monille lapsiperheille se on jopa kotihoidon ehto, ilman kotka-lisää tulot jäisivät jo niin pieniksi että lapsi on laitettava päivähoitoon ja palattava työelämään hyvinkin varhain.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Kotka-lisä myönnetään, jos lisän saaja on jäänyt pois vakituisesta palkkatyöstään, opiskelupaikastaan tai tehnyt säännöllistä työtä vähintään yhden vuoden ajan ennen äitiyslomaa. Viimeksi mainitussa ehdossa on lisäsääntö, että työsuhteiden välissä on maksimissaan kahden kuukauden tauko. Nämä työssäoloehdot sulkevat lisän saamisen ulkopuolelle paljon perheitä. On laskettu, että kuntien keskimääräiset kustannukset lasta kohden ovat peruspäivähoidossa läsnäolopäivältä 54€, erityispäivähoidossa 113€, vuorohoidossa 80€, ohjatussa perhepäivähoidossa 47€ ja ryhmäperhepäivähoidossa 51€ (lähde: Turun Seudun Kehittämiskeskuksen tiedote 1.3.2007). Kotkalisä taas on 168€, joka vastaa alle neljän hoitopäivän kustannuksia halvimmassa kunnallisessa hoitopaikassa (ohjattu perhepäivähoito). Selvää säästöä siis syntyy, jos jo yksikin lapsi aloittaa päivähoidon myöhemmin. Kotkalisän myöntämisessä ei mielestäni pidä olla työssäoloon tai opiskeluun liittyviä ehtoja, vaan se tulee myöntää ehdoitta kaikille kotihoidontukeen oikeutetuille kuntalaisille!

 

Toinen epäkohta on, että kotkalisää saava ei saa tehdä minuuttiakaan palkkatyötä ilman lisän menettämistä. Nykyään on muutenkin vaikea yhdistää joustavasti työtä ja perhettä, eikä tämä helpota sitä ollenkaan. On aloja, joilla ammattitaidon ylläpitämisen kannalta olisi hyvä tehdä vähänkin työtä, vaikka siitä ei taloudellisesti olisi suurtakaan hyötyä. Lisäksi satunnaisetkin työt voivat helpottaa pätkätyöläisen pysymistä työelämässä kiinni edes jotenkin. Monien perheiden taloudelle olisi myös hyväksi, jos tarvittaessa kotona oleva vanhempi voisi tehdä satunnaisia töitä niin halutessaan, menettämättä kuitenkaan kokonaan mahdollisuuttaan olla kotona. Kunnalle pitäisi olla yhdentekevää, kuinka perhe työnsä järjestää, jos kuitenkin lapset ovat kotihoidossa ja siten poissa kunnallisesta päivähoidosta. Kotka-lisän tulee olla täysin vailla ehtoja tai vähintäänkin ansiosidonnainen.

 

Petra Karhulahti

Vasemmistoliiton kunnallisvaaliehdokas

(teksti julkaistu Kymen Sanomissa 16.9.2008)