Kymen Sanomien tiistain 25.11. pääkirjoitus herätti ajatuksia.

Vasemmistoliitto on punavihreä puolue. Se ottaa toimissaan huomioon sekä ekologiset reunaehdot että ihmisten tukemisen arkielämässä, myöskään ilmastonmuutoksen torjunta ei saa jäädä vain tavallisen kuntalaisen kannettavaksi.

Vasemmistoliitolla ei ole meikkiä. Puolueen jäsenistöstä ehdoton valtaosa asettaa ympäristökysymykset tärkeimmäksi tai yhtä tärkeäksi kuin toimeentulon kysymykset.

Vasemmistoliitto on käytännössä hallituksen ympäristöpolitiikan omatunto. Vihreät on sidottu porvarihallituksen politiikkaan ja ovat sen "vihermeikki", jonka avulla tuetaan hallituksen ajamia ympäristön kannalta kielteisiä asioita:

- Hallituksen ilmastostrategia on ydinvoiman rakentamista ja turvaamista turpeeseen - turve on huono energiaratkaisu ilmastomuutoksen hillitsemisessä. Strategia ei huomioi kylliksi energiatehokkuutta. Etusijalla ovat ydinvoiman ylirakentaminen ja ydinsähkön vienti. Tämän strategian ovat vihreät käytännössä hyväksyneet.

- Hallitus on rakentamassa Kollajaa, joka merkitsee koskiensuojelulain avaamista. Laki suojelee mm. Kymijoen eteläiset kosket ja Iijoen Kollajan. Suojeltua Kollajaa ovat rakentamassa tai rakentamista "ymmärtämässä" ministerit Pekkarinen, Väyrynen, Häkämies ja Lehtomäki. Asia etenee hallituksessa, jossa vihreät ovat mukana.

- Itämeren suojelu on hidasta, uutta Itämeren suojeluohjelmaa ei ole saatu aikaiseksi - ei myöskään päätöstä öljyntorjuntakeskuksen perustamisesta.

- Öljyntorjuntapuomeja puuttuu rannikolta, avomereltä puuttuu riittävä kalusto.

- Kaavoituksessa heikennetään kansalaisten valitusoikeutta ja hallitusohjelman mukaisesti ollaan heikentämässä rantakaavojen laatua.

- Metsästystä laajennetaan eteläisen Suomen pieniin kansallispuistoihin.

- Merentutkimuslaitos pilkotaan osana valtion tuottavuusohjelmaa. Merentutkimusalus Arandan tulevaisuus jää epävarmaksi.

- Ympäristöministeriön kehitys- ja tutkimusrahoja on leikattu ja leikataan entisestään.

- Aluehallinnon yhteydessä ympäristön- ja luonnonsuojelu alistetaan valtionvarainministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön alaisuuteen Venäjältä opitun mallin mukaisesti.

- Pallakselle rakennetaan suurhotellia keskelle kansallispuistoa.

- Kansallispuistojen ja suojelualueiden hoidosta on vähennetty rahoitusta.

Näistä asioista vihreät vaikenevat hallituksessa ja eduskunnassa. Varsinainen "sinivihreä valopilkku" oli vihreiden ryhmäpuheenvuoro eduskunnassa, edustaja Ojansuun suulla tuettiin potilasmaksujen nostamista "oikeudenmukaisena tekona".

Vasemmistoliitolla oli viikonloppuna todella hyvä puoluevaltuuston kokous, jossa käytiin hyvää ja positiivista keskustelua muiden asioiden ohella myös ympäristöasioista. Kyseessä ei ole mikään viherpesu, vaan aidosti puoluekentästä nouseva halu ja tarve rakentaa punavihreää yhteistyötä niin Kotkassa, Kaakkois-Suomessa, Suomessa kuin Euroopassa ihmisen ja ympäristön parhaaksi.

PEKKA JYLHÄ

Vasemmistoliiton Kaakkois-Suomen piirin toiminnanjohtaja